Era 2014 și eu eram primul developer .NET din msg România. Rolul meu a fost cel de a pune bazele unei echipe .NET în România, de a atrage cât mai mulți oameni de valoare în noua echipă și de a crește implicarea noastră în cât mai multe proiecte bazate pe .NET.
Startul a fost mai lent, din cauza hardware-ului folosit la vremea aceea. Dar acest lucru mi-a dat ocazia să mă pregătesc mai temeinic pentru proiectul în care urma să lucrez. Destul de repede am plecat și în prima mea delegație msg, în Austria.
Am avut așteptări mari, aș spune, care au fost îndeplinite, mai devreme sau mai târziu. Veneam dintr-o companie mare, care devenise de curand parte a unui gigant IT multinațional. Îmi doream să lucrez într-un mediu mai personalizat, mai sociabil, în care să-ți cunoști și să îți recunoști colegii pe hol, o fluctuație mai mică de personal și evident, proiecte și clienți de cât mai bună calitate. De asemenea îmi doream un management competent, cu care să pot colabora și în care să am încredere. Am găsit aceste lucruri, în timp, la msg—o companie mare, care, la fel, este în continuă creștere, atât în România, cât și în afara țării.
Cred că cel mai puternic impact asupra dezvoltării mele profesionale a avut-o gama extrem de variată de proiecte, clienți și tehnologii. Am avut ocazia, de mai multe ori, să dezvolt proiecte folosind cele mai noi tehnologii, fie ele web, desktop sau mobile. Am dezvoltat, împreună cu colegii de departament din Cluj, proiecte de robotică. De asemenea, mi s-a oferit șansa de a mă dezvolta și în direcția de management, primind roluri de Project Manager și Team lead, obținând certificări și participând la traininguri în acest sens. Iar procesul meu de dezvoltare nu se oprește aici. În continuare, msg România îmi oferă oportunități excelente de creștere profesională.
În prezent lucrez la un proiect care dezvoltă o aplicație pentru iOS și Android. Dezvoltarea se face în Xamarin Forms. App-ul îi va oferi utilizatorului posibilitatea de a gestiona și de a controla, de la distanță, prin device-urile lui mobile, aparatura electrocasnică. Rolul meu este de Development Lead și am în grija mea un modul al acestui app. Acest proiect contribuie, în primul rând, la dezvoltarea cunoștințelor tehnice, în special pe parte de mobile. Folosim tehnologii care sunt în continuă dezvoltare și profităm din plin de noutățile care apar. De asemenea, proiectul dezvoltă concepte și tehnici arhitecturale de actualitate, extrem de utile în proiectele complexe din ziua de azi.
Există 2 tipuri de provocări majore în acest moment: cele tehnice, care se rezolvă cu multă răbdare, perseverență și câteodată cu puțină ingeniozitate și cele non-tehnice, de organizare și sincronizare cu alte echipe. Provocarile non-tehnice presupun multă comunicare și flexibilitate în organizarea muncii. Câteodată trebuie să aștepți după alte echipe, câteodată trebuie să apeși accelerația pentru ca alte echipe așteaptă după tine.
Chiar dacă msg poate da impresia, la o primă vedere, ca dimensiune și răspândire geografică, că ar fi o „corporație", nu este așa. Managementul se străduiește să le ofere angajaților grija necesară. Cei care lucrează aici sunt bine informați, superiorii lor oferă multă disponibilitate și transparență. Un lucru foarte important de menționat ar fi faptul că aceste afirmații sunt valabile și dincolo de nivelul .msg România, fiind extinse pe tot concernul.
Sloganul msg, "Mensch im Mittelpunkt", are acoperire și în practică.