Raport privind taxonomia msg systems Romania
msg systems Romania („msg RO”) este o societate din România care își desfășoară activitatea în domeniul dezvoltării de software pe baza comenzilor primite.
msg RO a fost înființată la Cluj-Napoca în anul 2008, fiind în prezent parte a grupului msg, un grup independent de companii format din peste 10.000 de specialiști IT. msg RO este deținută în proporție de 100% de msg Systems AG („msg AG”)
Grupul msg este activ în 32 de țări, unde dezvoltă soluții software integrate și oferă consultanță în toate aspectele tehnice pentru afaceri și organizații care operează în industrii și sectoare precum asigurări, auto, bancar, produse de consum, alimentație, științe ale vieții și produse chimice, sănătate, Sectorul public, telecomunicații, producție, călătorii și logistică și utilități.
În prezent, msg RO activează în 3 locații din România în Cluj, Târgu Mureș și Timișoara, unde dezvoltă proiecte pentru piața germană și pentru clienți din întreaga lume, în mai multe domenii de business, prin subcontractare de la MSG AG.
Taxonomia în context larg
Comisia Europeană a prezentat în 11 Decembrie 2019 proiectul „EU Green Deal” care reprezintă un ansamblu de măsuri integrate la nivelul fiecărei ramuri din economie precum transporturi, energie, agricultură, construcții, sau alte ramuri de industrie. Întregul pachet de măsuri își propune mai multe obiective:
- Ca Europa să fie primul continent neutru la nivel climatic până în 2050;
- Scăderea cu 55% din emisiile de carbon până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990;
- 3 miliarde de arbori plantați până în 2030;
Taxonomia a fost utilizată pentru a descrie o schemă de clasificare și o listă clară de standardizare de produse și servicii care sunt încadrate ca sustenabile și durabile la acest moment.
În esența sa, Taxonomia se referă la clasificarea informațiilor financiare într-o manieră coerentă și standardizată, prin care societățile își pot organiza și înregistra datele financiare în funcție de elemente deja stabilite anterior, permițând altor părți să analizeze și să compare cu ușurință îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate de mediu stabilite la nivel european. Această abordare sporește transparența și eficientizează eforturile de conformare cu reglementările adoptate în domeniul dezvoltării durabile a afacerilor.
Actele relevante normative adoptate la nivelul UE sunt următoarele:
- Regulamentul 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile;
- Regulamentul 2021/2178 pentru precizarea conținutului și a modului de prezentare a informațiilor care trebuie furnizate;
- Regulamentul 2021/2139 pentru stabilirea criteriilor tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau la adaptarea la schimbările climatice, forma la zi care include modificările aduse în ceea ce privește activitățile economice din anumite sectoare energetice, introduse prin Regulamentul 2022/1214 (denumit în cele ce urmează “Regulamentul Delegat al Comisiei”);
- Regulamentul 2023/2486 pentru stabilirea criteriilor tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la utilizarea durabilă și la protejarea resurselor de apă și a resurselor marine, la tranziția către o economie circulară, la prevenirea și controlul poluării sau la protejarea și refacerea biodiversității și a ecosistemelor.
Obiectivele de mediu și criteriile tehnice
Prin legislația adoptată, au fost introduse obiectivele de mediu care sunt relevante din perspectiva Taxonomiei:
- atenuarea schimbărilor climatice;
- adaptarea la schimbările climatice;
- utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine;
- tranziția către o economie circulară;
- prevenirea și controlul poluării;
- protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor
Toate societățile care au obligația de raportare din perspectiva Taxonomiei trebuie să efectueze o analiză a activităților proprii, în conformitate cu legislația aplicabilă, pentru a determina contribuția la fiecare din obiectivele de mai sus.
Pentru a putea măsura contribuția la obiectivele de mediu de mai sus, Comisia Europeană a formulat criterii tehnice, care reprezintă cerințe detaliate și praguri pe care activitățile economice trebuie să le îndeplinească pentru a fi clasificate ca fiind „durabile” din punct de vedere al protecției mediului, urmărind Taxonomia Uniunii Europene.
Aceste criterii sunt elaborate pentru fiecare sector de activitate și activități economice specifice și sunt concepute pentru a operaționaliza obiectivele de mediu precizate anterior. În timp ce criteriile tehnice de selecție pot varia în funcție de sectorul sau activitatea evaluată, acestea includ, în general, praguri cantitative, indicatori calitativi și parametri specifici utilizați pentru a evalua durabilitatea unei activități economice.
Activitățile eligibile și activitățile aliniate
În acest context, societățile trebuie să raporteze partea de cifră de afaceri, de cheltuieli de capital (CapEx) și cheltuieli de exploatare (OpEx) asociate cu activitățile economice care sunt considerate "eligibile" sau "aliniate", anume dacă se îndeplinesc criteriile tehnice de sustenabilitate definite în Taxonomie pentru primele două obiective, de (i) atenuare a schimbărilor climatice și (ii) adaptare la schimbările climatice.
Activitățile eligibile sunt activitățile descrise în Taxonomie și care au potențialul de a contribui la obiectivele de mediu stabilite.
Activitățile aliniate sunt activitățile eligibile care îndeplinesc condițiile să fie considerate durabile din perspectiva mediului, anume:
- să contribuie în mod substanțial la unul sau mai multe dintre cele 6 obiectivele de mediu de mai sus, prin îndeplinirea criteriilor tehnice, astfel încât această contribuție să fie dovedită;
- respectă criteriile tehnice de examinare care au fost stabilite de Comisie;
- nu prejudiciază în mod semnificativ niciunul dintre celelalte obiective de mediu, astfel încât să fie îndeplinite criteriile "Do No Significant Harm" (DNSH);
- este efectuată în conformitate cu garanțiile minime prevăzute.
Analiza internă efectivă a msg RO a tuturor criteriilor de eligibilitate și de clasificare ca durabile a fost efectuată prin raportare la Anexele I și II din Regulamentul Delegat al Comisiei.
Activitățile eligibile ale msg RO
Activitatea proprie a msg RO este determinată de dezvoltarea de aplicații software, care sunt părți de soluții software complexe, contractate de către clienți cu societatea afiliată msg AG, iar ulterior, sunt subcontractate către societatea msg RO.
Aceste aplicații software contractate de msg AG și ulterior subcontractate către msg RO sunt aferente următoarelor domenii:
- Industria automotive;
- Industria de asigurări/reasigurări;
- Sectorul public;
- Industria logistică.
msg RO a efectuat o evaluare proprie a eligibilității activităților comerciale pe baza Regulamentului 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și a celorlalte regulamente relevante ale Comisiei Europene. Activitățile comerciale care ar avea un impact în ceea ce privește obiectivele de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la schimbările climatice au fost analizate și evaluate prin structurarea acestora în funcție de natura activităților și de codurile CAEN asociate acestora.
În conformitate cu definiția menționată anterior a eligibilității în contextul Taxonomiei, a fost identificată următoarea activitate msg RO eligibilă la Obiectivul de mediu nr. 2 „Adaptarea la schimbările climatice;” Taxonomia UE:
„8.2 Programarea computerizată, consultanța și activitățile asociate”
msg RO a analizat dacă activitatea economică:
- Contribuie în mod substanțial la obiectivul de mediu, și
- Aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu (DNSH).
Îndeplinirea criteriilor tehnice ale activităților economice
Descrierea activității. Activitatea msg RO de dezvoltare de aplicații software pentru clienții msg AG se înscrie în descrierea furnizată de Regulamentul UE care prevede, printre altele, furnizarea de expertiză în domeniul tehnologiilor informației: scrierea, modificarea și testarea de software, precum și acordarea de asistență în acest domeniu; [...]. S-a analizat dacă sunt îndeplinite criteriile tehnice pentru ca această activitate să fie durabilă:
Contribuția substanțială se referă la punerea în aplicare de soluții care reduc în mod substanțial riscurile climatice semnificative, identificate în Anexa A din Regulament, și evaluate în funcție de o metodologice specifică:
- Identificarea în cadrul activității desfășurate a principalelor riscuri aferente modificărilor climatice referitoare la temperatură (i.e. schimbări de temperatură, valuri de căldură, frig), la vânturi (i.e. schimbarea regimului vânturilor, cicloane, uragane), la ape (i.e. acidificarea oceanelor, inundații) și la sol (i.e. degradarea solului, alunecări de teren).
- Dacă există astfel de riscuri, existența unei analize referitoare la cât de semnificative sunt aceste riscuri pentru activitatea curentă.
- Evaluarea soluțiilor de adaptare care pot reduce riscul climatic fizic identificat.
Pornind de la specificul activității msg RO, în calitate de subcontractor al MSG AG, pentru proiecte specifice din industria automotive, asigurări/ reasigurări, sector publice și logistic, msg RO nu a primit informări din partea clienților grupului msg asupra efectuării unor astfel de evaluări specifice asupra riscurilor specifice aferente fiecărui proiect desfășurat.
Societățile beneficiare ale proiectelor dezvoltate de grupul msg nu au transmis astfel de evaluări specifice, motiv pentru care msg RO nu poate, cu bună credință, confirma faptul că condiția substanțială pentru ca activitatea proprie să fie aliniată la Taxonomie este îndeplinită.
Principiul de „Do No Significant Harm" (DNSH) trebuie analizat conform criteriilor din Regulamentul UE nr. 2139/2021:
Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” DNSH |
|
(2) Adaptarea la schimbările climatice |
N/A |
(3) Utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine |
N/A |
(4) Tranziția către o economie circulară |
N/A |
(5) Prevenirea și controlul poluării |
N/A |
(6) Protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor |
N/A |
Astfel, această activitate nu prejudiciază în niciun fel celelalte obiective de mediu
Activitățile msg RO sunt efectuate în conformitate cu garanțiile minime prevăzute de art. 18 din Regulamentul 852/2020, și se referă la faptul că activitățile respectă următoarele acte adoptate la nivel internațional:
- Liniile directoare al OCDE privind întreprinderile multinaționale;
- Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului;
- Principiile și drepturile stabilite în cele opt convenții fundamentale identificate în Declarația Organizației Internaționale a Muncii cu privire la principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă;
- Carta internațională a drepturilor omului.
Indicatorii financiari relevanți
Pentru activitățile aliniate la Taxonomie, se determină 3 indicatori specifici.
- ICP privind cifra de afaceri – se determină partea din cifra de afaceri aferentă activităților aliniate la Taxonomie și activitățile de facilitare;
- ICP CapEx (ICP privind cheltuielile de capital) – se determină partea din cheltuielile totale de capital care sunt:
- Aferente activelor sau proceselor asociate activităților aliniate la Taxonomie
- Parte dintr-un plan ce vizează extinderea activităților aliniate
- Aferente achiziționării de produse provenite din activități aliniate
- ICP OpEx (ICP privind cheltuielile de exploatare) – se determină partea din cheltuielile de exploatare aferente activităților aliniate la Taxonomie.
2023 |
|
|
|
Activitate economica: 8.2 Programarea computerizată, consultanța și activitățile asociate |
Cifra de afaceri |
CapEx |
OpEx |
Activități aliniate la Taxonomie |
0% |
0% |
0% |
Activități nealiniate la Taxonomie |
100% |
100% |
100% |
CONCLUZII
Având în vedere că la această dată condiția substanțială de evaluare a afacerii în contextul Taxonomiei nu este îndeplinită, activitatea msg RO nu necesită acțiuni de aliniere la Taxonomie.
Standardele europene de sustenabilitate aplicabile afacerilor reprezintă obiective importante pentru msg RO. msg RO își declară interesul în a atinge cele mai bune performanțe profesionale respectând toate principiile, regulile și reglementările din domeniul dezvoltării durabile.