În ciuda provocărilor aduse de noul stil de viață și de muncă din acest an, ne-am străduit să continuăm să oferim oportunități de creștere pentru comunitatea IT locală. Una dintre inițiativele pe care le-am dus mai departe, cu adaptările impuse de desfășurarea lui în mediul online, a fost programul msg România Java Training.
◦◦◦
Am povestit cu trei dintre absolvenții ediției, care au decis să rămână și să facă parte din echipa msg România. Flavia, Cristian și Sonia sunt studenți la universități de profil din Cluj-Napoca și au în comun pasiunea pentru tehnologie și dorința de a urma o carieră în industria IT.
Iată impresiile lor despre experiența de învățare alături de alți studenți, sub îndrumarea experților tehnici din cadrul echipei msg România.
msg: Povestește-ne, pe scurt, despre tine. Care sunt studiile pe care le urmezi? Ce îți place cel mai mult la domeniul pe care îl studiezi?
Flavia Keszeg (Flavia K.): Sunt studentă în anul III la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profil Informatică, limba germană. Îmi place faptul că acest domeniu îmi oferă foarte multă flexibilitate și mă încurajează să mă dezvolt în mod continuu. Mereu apar proiecte și tehnologii noi care mă ajută să-mi lărgesc orizonturile și să mă autodepășesc învățându-le.
Cristian Nițu (Cristian N.): Am 22 de ani și sunt student în anul IV la Facultatea de Automatică și Calculatoare, în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Consider acest domeniu de studiu o oportunitate în dezvoltarea mea, atât pe plan personal, cât și profesional, întrucât întotdeauna am ocazia de a interacționa cu diverse persoane și de a-mi dezvolta gândirea și capacitatea de gestionare a problemelor în viața de zi cu zi.
Sonia Marcu (Sonia M.): Sunt studentă în anul III, la Facultatea de Informatică, cu profil în limba germană, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Ceea ce mă atrage foarte mult la acest domeniu este faptul că mă provoacă mereu să-mi îmbunătățesc capacitățile de a scrie un cod de calitate și de a gândi mini-arhitecturi pe proiectele existente sau aflate la început de drum.
msg: Cum ai aflat de programul Java Training?
Flavia K.: Despre Java Training am aflat toamna trecută de pe site-ul msg România. Mă aflam în căutarea unui un program de training sau chiar a unui job de junior developer.
Cristian N.: Am aflat de acest program în timp ce mă aflam la un târg de cariere desfășurat în primăvara anului trecut. Am apreciat implicarea reprezentanților msg România și dorința lor de a face o impresie cât mai bună despre companie, ceea ce au și reușit.
Sonia Marcu: Am aflat despre program printr-un mesaj trimis de către un coleg de facultate pe unul din canalele noastre de comunicare.
msg: Care au fost așteptările pe care le-ai avut la începutul programului?
Flavia K.: La începutul trainingului eram dornică să învăț, să-mi dezvolt capacitățile de programare, precum și cea de a interacționa cu oameni noi. De asemenea, mă așteptam să primesc îndrumare din partea unor mentori foarte pricepuți de la care să învăț și așa a și fost!
Cristian N.: În cadrul acestui internship mi-am dorit să îmi îmbunătățesc bagajul de cunoștințe din domeniul IT și nu numai. Consider că un lucru care m-a atras să aplic pentru acest program a fost oportunitatea de a realiza un proiect în echipă, întrucât am avut ocazia de a afla părerea fiecăruia cu privire la modul de rezolvare a fiecărui task.
Sonia M.: Am vrut să-mi îmbogățesc cunoștințele de programare în Java Enterprise și să învăț noi framework-uri. Spre mulțumirea mea, aceste așteptări au fost satisfăcute.
msg: Ce părere ai despre faptul că această ediție s-a desfășurat online? Care au fost beneficiile acestui format?
Flavia K.: Pe deoparte, faptul că această ediție a fost online ne-a ajutat pentru că puteam fi prezenți la firma din confortul propriei case. Pe de altă parte mi-a lipsit interacțiunea cu colegii și mi-ar fi plăcut foarte mult să-mi cunosc și mentorii.
Cristian N.: Faptul că această ediție s-a desfășurat online a fost un dezavantaj întrucât totul a fost mai greu de gestionat, dar a fost de înțeles, dată fiind situația actuală la nivel global. Cu toate acestea, mi-a plăcut faptul că mentorii au încercat să ne ofere o experiență care să fie cât mai apropiată de experiența trăită fizic, la birou.
Sonia M.: Eu sunt foarte mulțumită de faptul că am avut șansa să duc la bun sfârșit un internship, chiar și în condițiile mai „neprimitoare”, impuse de pandemie. Dezavantaje au fost, desigur, însă un beneficiu pe care l-am obținut este faptul că am învățat, la nivel de echipă, să fim mai toleranți atunci când un coleg avea nevoie de noi. Astfel, am reușit să lucrăm mai mult pe aplicația care trebuia livrată la sfârșitul programului.
msg: Ai învățat ceva nou despre munca în echipă?
Flavia K.: Luând parte la acest proiect am înțeles că fiecare membru al echipei își are rolul său și sincer nu cred că mi-aș fi putut imagina echipa în care am lucrat fără vreunul dintre colegi. Înțelegerea și comunicarea sunt două aspecte esențiale pentru o bună colaborare și pentru a livra cu succes un proiect.
Cristian N.: Pot spune că fiecare experiență mi-a dezvoltat capacitatea de a lucra în echipă. Este recomandat să asculți părerea fiecăruia, să găsești avantaje și dezavantaje în cadrul fiecărei idei, și, pe cât posibil, să ajungi la un numitor comun cu coechipierii.
Sonia M.: A fost unul dintre puținele proiecte la care am lucrat împreună cu alți oameni, iar faptul că am avut ocazia să dezvolt cod alături de colegi m-a ajutat să mă adaptez mai bine la la condițiile unui proiect real.
msg: Cum ai descrie contribuția pe care și-au adus-o mentorii în buna desfășurare a programului?
Flavia K.: Pentru mine mentorii au fost acei oameni care ne-au învățat cele mai bune practici. Erau mereu acolo de fiecare dată când aveam o problemă.
Cristian N.: Din punctul meu de vedere, mentorii au adus un aport semnificativ în vederea bunei desfășurări a programului de internship. Au fost întotdeauna prezenți pentru a răspunde eventualelor întrebări și și-au dat interesul în ceea ce privește rezolvarea problemelor întâmpinate ori de câte ori a fost necesar.
Sonia M.: Mentorii ne-au ajutat în momente-cheie pe parcursul dezvoltării aplicației și de fiecare dată când a trebuit să depășim vreun obstacol mai dificil.
msg: Care ar fi principalele avantaje pe care le-ai obținut în urma absolvirii acestui program?
Flavia K.: În urma absolvirii acestui program am învățat cum se lucrează în JavaEE, ce înseamnă să dezvolți un proiect real și cum arată experiența de a face parte dintr-o companie multinațională. De asemenea, mi-am făcut câțiva prieteni noi și dragi. În plus, în urma programului am primit și o oferta de muncă în cadrul companiei, pentru care pot spune că sunt foarte recunoscătoare.
Cristian N.: Am reușit să-mi îmbunătățesc bagajul de cunoștințe tehnice, întrucât am învățat tehnologii noi. Un alt avantaj semnificativ a fost reprezentat de faptul că mi s-a oferit oportunitatea de a lucra în cadrul acestei firme, unde, sper eu, voi învăța cât mai multe lucruri. Nu în ultimul rând, trebuie să menționez prieteniile legate în urma trainingului, care mă bucură foarte mult.
Sonia M.: Pe lângă cunoștințele tehnice dobândite și faptul că mi s-a propus să preiau primul meu rol de developer, am obținut de asemenea o mai mare încredere în mine și am făcut progrese în ceea ce înseamnă soft-skills.
msg: Ai recomanda Java Training și altor colegi? În ce fel crezi că i-ar ajuta?
Flavia K.: Cu siguranță aș recomanda acest program și altor colegi, în primul rând, pentru că i-ar ajuta să vadă cum este să lucrezi într-o companie și în al doilea rând, ar putea alege mai ușor care parte a acestui domeniu vast le-ar plăcea să o exploreze în carieră.
Cristian N.: Da, aș recomanda programul Java Training și altor prieteni deoarece există posibilitatea de a evolua, atât pe plan profesional, cât și pe cel personal, având ocazia de a învăța ceva nou în fiecare zi și de a lucra în cadrul unui colectiv extraordinar.
Sonia M.: Desigur. Este o experiență foarte plăcută, toată lumea este prietenoasă și implicată, iar tehnologiile folosite și cerințele impuse participanților la internship cu siguranța ar aduce un student mai aproape de cerințele angajatorilor din domeniul IT.