O nouă săptămână aduce un nou articol în seria #msgbuilds care pune accent pe experții tehnici din cadrul echipei noastre.
◦◦◦
Astăzi este rândul lui Alexandru Stănese, Software developer în departamentul de Logistică al msg România, al cărui pasiune pentru hardware și robotică a inspirat o echipă întreagă. Află povestea expertului din spatele unui proiect-prototip promițător—un braț robotic dezvoltat de la zero, în rândurile de mai jos.
msg: Cum a început povestea acestui proiect? Cum ți-a venit ideea de a dezvolta un braț robotic?
Alexandru Stănese: Povestea acestui braț robotic a început într-o delegație. Eram în Köln, la un eveniment din cadrul departamentului Logistică și tocmai ce terminasem o prezentare despre o platformă pentru administrarea unui concept de case inteligente. Ulterior, am ieșit la masă cu colegii din Cluj, unde am povestit despre ce ar însemna un proiect mai complex, inspirat din ceea ce tocmai prezentasem. De îndată ce ne-am întors acasă, am organizat o sesiune de brainstorming în urma căreia am decis să construim un braț robotic.
msg: Ai mai avut și alte inițiative asemănătoare în trecut? Dacă da, ajută-ne cu exemple.
A.S: În perioada facultății am participat la un concurs de robotică, Eurobot, ocazie cu care am dobândit o mare parte din cunoștințele de electronică, mecanică și programare necesare într-un astfel de proiect. Câțiva ani mai târziu am pregătit și o prezentare și o sesiune demo despre openHAB, o platforma open-source pentru case inteligente, în cadrul companiei noastre.
msg: Care este echipa din spatele proiectului?
A.S: Am avut încrederea de a dezvolta acest proiect fără a construi un prototip în prealabil. După ce am stabilit planul de acțiune, am început să dezvoltăm componentele necesare. Eu m-am ocupat de partea mecanică și electronică și software pentru componentele hardware, colegul meu, Cristian, s-a ocupat de aplicația mobilă, iar Daniel de partea logistică a proiectului.
msg: Care au fost noile abilități, tehnice sau non-tehnice, pe care a trebuit să le dezvolți o dată cu acest proiect?
A.S: Nefiind primul robot pe care îl construiam, provocările tehnice au fost relativ reduse. Faptul că aveam deja cunoștințele de programare, electronică și mecanică m-a ajutat foarte mult. Cred că gestionarea timpului a fost principala provocare, deoarece se suprapunea cu tranziția mea spre un alt proiect, cu alte tehnologii și în altă echipă.
msg: Dincolo de abilitățile tehnice, care au fost beneficiile pe care acest proiect le-a adus echipei?
A.S: Competențele pe care echipa noastră și le-a dezvoltat odată cu această inițiativă ne-a oferit un start bun pentru un alt proiect, dezvoltat pentru un client msg România, unde era necesară o astfel de placă de dezvoltare.
După opinia mea, deși astfel de proiecte sunt foarte diferite față de ceea ce dezvoltăm în activitatea noastră de zi cu zi, ele sunt critice pentru a stimula adaptabilitatea firmelor. Mai exact, acest tip de proiect implică dobândirea de noi cunoștințe care pot duce chiar la generarea unor soluții noi pentru client. În plus, și compania noastră se poate adapta mai ușor la cerințele tehnice necesare pentru viitor.
msg: Cum a fost primită ideea de către colegii din msg? Care au fost reacțiile lor?
A.S: Feedback-ul primit ne-a încurajat să mergem mai departe cu acest proiect; atât colegii din România, cât și cei din Germania ne-au surprins în mod plăcut cu interesul manifestat față de proiectul nostru, care, de multe ori i-a determinat pe unii dintre aceștia să-și dorească să se implice în astfel de proiecte.
msg: Care sunt industriile în care s-ar putea adopta acest produs?
A.S: Cu adaptările necesare, acest braț robotic poate fi folosit aproape în orice industrie unde este nevoie de o structură mecanică mobilă, care să poată fi gestionată cu ajutorul unui smartphone. Ideea din spatele prototipului a fost să creăm un robot cu funcții de bază, care să poată fi administrat de un utilizator, dintr-o aplicație. Pornind de la această bază, se poate modifica atât interfața, cât și structura mecanică pentru a servi o nevoie specifică.
msg: Care ar fi planurile de viitor ale brațului robotic pe care l-ai dezvoltat?
A.S: Robotul poate fi dezvoltat în mai multe direcții. Spre exemplu, acest braț ar putea beneficia de o bază mobilă care să-i permită să circule într-o încăpere. O altă posibilitate ar fi îmbunătățirea funcționalităților cu scopul de a memora anumite traiectorii pe care să le urmeze, sau chiar comunicarea și sincronizarea cu alți roboți pentru a realiza diverse sarcini.