Continuăm seria de articole pe tema #msgbuilds, prin intermediul căreia ne propunem să aducem mai multă notorietate în jurul experților tehnici din cadrul echipei msg România. Pe parcursul perioadei următoare vom reveni săptămânal cu câte un interviu în care vom explora activitatea oamenilor care construiesc msg România prin activitatea lor de zi cu zi.
◦◦◦
Astăzi vă prezentăm povestea lui Tamás Bege, Architect/ Technical Lead în cadrul msg România și omul din spatele unei platforme Enterprise din industria automotive dezvoltate 100% în Cluj.
msg: Care este rolul tău în echipa msg România? Care sunt activitățile/ responsabilitățile principale pe care le implică acest rol?
Tamás Bege: În prezent mă dedic unui proiect din industria automotive care presupune expertiză de DevOps. Pe scurt, aplicația facilitează monitorizarea și înțelegerea cheltuielilor suportate de clientul nostru în perioada de garanție al mașinilor vândute sau chiar a acelora care au depășit perioada de garanție.
Prin intermediul rolului meu de Architect/ Technical Lead, mă implic în dezvoltarea arhitecturii aplicației, precum și furnizarea de servicii de mentenanță și consultanță cu privire la posibilitatea de adopta tehnologii noi. În plus, le ofer sprijin și colegilor de echipă care au nevoie de o mână de ajutor în implementarea de funcționalități noi.
msg: Cum ai descrie echipa din care faci parte și călătoria ei până în acest moment?
T.B: În doar un an, echipa noastră a crescut de la doar doi membri, la doisprezece. A fost un proces pe care l-am parcurs cu reușite și provocări, deopotrivă. A fost o experiență de învățare care ne-a ajutat să consolidăm o echipă puternică. A fost pentru prima oară când am lucrat împreună în această configurație, iar pregătirea și setul de aptitudini divers, precum și punctele forte ale fiecărui membru, începând de la personalitate și până la capacitatea de adaptare au fost esențiale în procesul de scalare al echipei.
msg: Cât de deschisă a fost echipa la ideea de a adopta tehnologii noi? Cum ai ajutat-o în acest proces?
T.B: OpenShift este tehnologia-nucleu a acestui proiect; ne bucurăm mereu să putem adopta tehnologii noi, cu atât mai mult în zona Cloud. A fost o adevărată provocare să lăsăm în urmă mentalitatea caracteristică stack-ului clasic, dar am beneficiat și de cunoștințele colegilor de pe alte departamente care ne-au putut oferi sfaturi și soluții pentru o tranziție eficientă spre noul framework.
msg: Care a fost nevoia sau problema pe care ați încercat să o rezolvați în acest proiect? Care au fost cunoștințele necesare pentru a implementa soluția?
T.B: Versiunea inițială a aplicației era scrisă în Access, o tehnologie prea puțin adaptată la nevoile și standardele din prezent. După o perioadă de audit și planificare a noului sistem ce urma a fi dezvoltat, am agreat că OpenShift a fost soluția corectă. Experiența de development din zona automotive a contat și ea foarte mult la demersul proiectului. Nu în ultimul rând, metodologia Agile ne-a ajutat să livrăm componente noi periodic și în siguranță.
Pe partea de dezvoltare software, am început cu framework-ul Angular 7, urmând ca la începutul anului 2019 să migrăm spre noua versiune, de altfel o tehnologie foarte versatilă și compatibilă cu cerințele proiectului.
msg: Cum ați gestionat situația de criză?
T.B: Așa cum povesteam și la începutul acestui interviu, au existat și provocări pe parcursul proiectului, în linii mari cauzate de diverse bug-uri care apăreau în mod inevitabil atunci când dezvoltăm funcționalități noi. Ne-am bucurat și de sprijinul managerului de proiect din Germania, de altfel un profesionist cu un bagaj solid de cunoștințe tehnice, și care nu rareori se implica în mod activ în rezolvarea bug-urilor. Atitudinea sa proactivă, dar și încrederea deplină din partea echipei din Cluj ne-au ajutat să menținem nivelul de încredere al clientului.
msg: Cât de important a fost pentru succesul proiectului faptul că activitatea de development s-a desfășurat 100% în Cluj?
T.B: Cred că prezența fizică în aceeași locație a fost critică în special pentru etapa inițială a proiectului, dar și pentru momentele cheie din procesul de scalare al echipei. Apreciez diversitatea caracteristică echipelor mixte. Totuși, comunicarea dintre noi a fost mult mai eficientă, am ajuns mai rapid de la problemă la soluție, fapt care a fost posibil doar lucrând împreună.
msg: Numește câteva competențe pe care ți le-ai dezvoltat pe parcursul acestui proiect.
T.B: Dacă ar fi să menționez doar trei aspecte, aș opta pentru capacitatea de a relaționa și comunica în mod direct cu clientul, cunoștințele de implementare a unei arhitecturi Enterprise, precum și abilitățile de leadership în poziția de arhitect software.