„Conceptul de Continuous Learning era o idee acum trei ani când am început activitatea în acest sens, iar acum face parte din ADN-ul msg România și suntem mândri de asta. Cu siguranță există loc de îmbunătățire, dar cred că suntem pe drumul cel bun. Dacă ar fi să aleg un gând de încheiere, aș spune: never stop learning.”
Continuăm seria de articole pe tema #msgbuilds, prin intermediul căreia ne propunem să aducem mai multă notorietate în jurul experților tehnici din cadrul echipei msg România. Pe parcursul perioadei următoare, vom reveni săptămânal cu câte un interviu în care vom explora activitatea oamenilor care construiesc msg România prin activitatea lor de zi cu zi.
◦◦◦
Pregătirea profesională a specialiștilor noștri a fost mereu o prioritate pentru noi, devenind, în cele din urmă, punctul forte al echipei msg România. Astăzi am ales să povestim cu Cătălin Rusu, de altfel unul dintre oamenii-cheie din spatele performanțelor colegilor noștri din cadrul departamentul Automotive. Vă invităm să parcurgeți povestea lui Cătălin, Program Manager în departamentul Automotive msg România.
msg: Oferă-ne contextul implicării tale în departamentul Automotive. Care este rolul tău? De ce Automotive? Ce anume îți place la acest rol?
Cătălin Rusu: Activitatea mea în contextul industriei automotive nu a implicat, în mod neapărat, o decizie conștientă—nefiind mânat de pasiunea mea pentru mașini, devreme ce nu dețin una, sau de dorința de a lucra în această industrie—pur și simplu acolo am ajuns. În schimb, mi-a plăcut suficient de mult încât să continui să activez în această industrie. Cred că sunt unul dintre cei mai norocoși, deoarece am șansa, ca prin munca mea, să influențez atât dezvoltarea departamentului Automotive, cât și cea a companiei noastre.
În prezent, eu ocup rolul de Program Manager, ceea ce presupune că mă ocup de, well... diferite programe. Pe scurt, sunt responsabil de implementarea programului nostru de Continuous Learning, precum și de programul de Java Training (tot ce înseamnă organizare, selecția de candidați, selecția participanților etc), precum și de realizarea unor diferite proiecte colaborative sau implementarea unor programe în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bólyai. Ador dinamica pe care o aduce acest rol în viața mea; sunt, cumva, "peste tot", nicio zi nu e la fel.
msg: Ce este Automotive Academy?
C.R: Automotive Academy este o inițiativă a departamentului Automotive încă din anul 2015 și, încă de atunci oferă o gamă largă de oportunități de formare și educație continuă adresate echipelor din cadrul departamentului nostru, indiferent de locația din care își desfășoară activitatea.
Scopul Automotive Academy este de a suplimenta oferta de pregătire existentă a grupului msg cu conținut relevant pentru dezvoltare software dedicat industriei Automotive. Scopul acesteia este de a ne pregăti cât mai bine pentru activitatea noastră de zi cu zi, atât în ceea ce privește relația cu clientul, cât și în implementarea proiectelor. Academia se concentrează foarte mult pe transferul intern de cunoștințe, deoarece fiecare dintre noi este un specialist în domeniul său și are cunoștințe vaste, de nișă, pe care le putem împărtăși la nivel de departament și nu numai.
Pe scurt, Academia Automotive pregătește întreg catalogul de training-uri ale departamentului și ocupă, de asemenea, și de organizarea tuturor activităților aferente.
msg: Care a fost procesul de pregătire a programelor de training pentru departamentul Automotive? Cum ai descrie procesul de identificare a nevoilor pentru anumite traininguri?
C.R: În primul rând, pentru noi, un training înseamnă ceva mai mult decât o prezentare formală într-o sală de curs sau pe Teams/ Skype. Anual venim în ajutorul colegilor și proiectelor cu sesiuni de training-uri interne pe diferite teme și pentru diferite niveluri de experiență; în plus, susținem prezentări și organizăm grupuri de studiu, respectiv programe de schimb de experiență în cadrul ghildelor automotive. Începând cu acest an, avem și un program pilot numit Journal Club, inițiat de către colegul nostru, Andrei Floricel. De asemenea, vom organiza și un hackathon, după o pauză mai lungă. Totul este organizat intern, ceea ce presupune nu numai faptul că avem colegi dornici să învețe, ci și colegi implicați și dornici să împărtășească din experiența lor. Chiar dacă sună puțin clișeic, mesajul meu este că împreună mergem înainte.
Când organizăm programe de training, totul pornește de la nevoi. În primul rând, evaluăm care sunt nevoile specifice proiectelor noastre, ulterior ne axăm pe nevoile departamentului, atât pentru a putea implementa proiectele curente, dar cele viitoarele. Nu în ultimul rând, suntem atenți la nevoile colegilor noștri—acest fapt presupune, pe de o parte, o colaborare strânsă între Academie, management și alte departamente din Automotive (cum ar fi Automotive Technology sau Automotive Operations), dar și multe discuții unde punem în balanță nevoile tehnice din prezent și trendurile pe care le vom urma.
Programele de training reprezintă, în fond, doar începutul. Investim, de asemenea, efort și timp în ceea ce noi numim “Ausbildungspfade” (direcții de dezvoltare), atât pentru roluri specifice, cum ar fi Agility Master sau Product Owner, cât și pentru dezvoltarea colegilor pe de programare.
În final, asimilarea de cunoștințe și dezvoltarea software ocupă un rol central în Automotive și asta se reflectă nu numai în modul în care ne organizăm, dar și în felul în care interacționăm zilnic.
msg: Care ar fi 3 idei pe care ai vrea ca cititorii blogului nostru să le rețină despre activitatea noastră din cadrul departamentului Automotive msg România?
C.R:
- Când organizăm programe de training, totul pornește de la nevoi.
- Totul este organizat intern, ceea ce presupune că avem colegi implicați și dornici să împărtășească din experiența lor.
- Dacă ar fi să aleg un gând de încheiere, aș spune: never stop learning.