Pentru unii dintre noi, parcursul în carieră este mai puțin linear și, poate, cu atât mai satisfăcător.
◦◦◦
Colega noastră, Damira Petrean, Salesforce Developer #msgRomânia povestește despre parcursul ei de la Front-End developer, la Salesforce developer și, ulterior, membru al echipei de experți din spatele programului nostru, Java Training
msg: Povestește-ne puțin despre rolul tău actual în cadrul echipei msg România și parcursul tău până aici.
Damira: Înainte de acest rol, am fost Front-End developer într-o echipă care dezvolta un framework intern de UI, folosind Vue.js. Mai exact, framework-ul nostru intern oferea o colecție de pattern-uri definite în Patternfly drept componente Vue.
Deși am luat contact cu lumea Salesforce în urmă cu aproximativ un an de zile, lucrez ca Salesforce Developer doar de la începutul acestui an. Din luna septembrie a anului trecut am început să învăț Salesforce utilizând platforma Trailhead, o platformă distractivă, cu un conținut interactiv. Apoi am beneficiat de un training intern, alcătuit dintr-o serie de exerciții practice, unde i-am avut ca mentori pe doi dintre colegii din echipa de Salesforce Development. Ei m-au ajutat să deprind cele mai bune practici cu ajutorul unor sesiuni de Pair Programming și Code Review, două metode eficiente de a obține cod de calitate și de a descoperi tehnici noi.
Acest rol presupune atât menținerea componentelor deja existente, cât și dezvoltarea de noi funcționalități cerute de către client. În același timp, eu mențin legătura cu colegii din echipa de suport pentru verificarea și soluționarea unor incidente raportate de către utilizatorul final. Platforma prezintă anumite funcționalități predefinite care vin cu oarecare limitări, iar uneori suntem nevoiți să căutăm metode alternative de depășire a acestora.
msg: Povestește-ne despre echipa în care lucrezi.
D: Echipa Salesforce, din care fac parte în prezent, dezvoltă o aplicație pentru o companie din industria automotive al cărei scop este de a facilita administrarea anumitor procese din activitatea birourilor de reprezentanță ale acestuia.
Această echipă numără în total 35 de colegi la nivel global, dintre care 11 membri sunt din România. Colegii din România acoperă o arie extinsă din activitatea de pe acest proiect, fiind implicați atât în partea de dezvoltare a produsului, cât și pe testare și suport.
Dincolo de activitatea noastră tehnică, desfășurăm și alte acțiuni, cum ar fi cele de socializare. Înainte de pandemie obișnuiam să organizăm, spre exemplu, Team Breakfast—luam micul dejun împreună, în bucătăria internă și împărțeam atât preparatele, cât și rețete. Din păcate, această practică nu mai este posibilă, dar am înlocuit-o cu o ședință săptămânală cu întreaga echipă globală.
msg: Ce ne poți povesti despre rolul tău de trainer la Java Training? Cum ai ajuns să ocupi și acest rol?
D: Am primit propunerea de a fi trainer în cadrul programului Java Training de la Abteilungsleiter-ul meu, în momentul în care s-a decis că departamentul nostru va prelua programul în acest an. Inițial am fost surprinsă, recunosc, pentru că nu de mult timp am trecut și eu prin “băncile” acestui training și nu credeam că sunt deja pregătită să iau rolul de profesor. Am privit totul ca pe o nouă provocare și am decis că nu vreau să ratez această oportunitate, în ciuda faptului că îmi cerea să ies din zona mea de confort. Se spune că nu poți crește dacă nu ești dispus să te simți incomod atunci când încerci ceva nou, ceea ce am experimentat și eu, în activitatea mea ca developer și trainer.
Am ales să predau subiecte care au, în mare măsură, atât legătură cu rolul meu precedent, cel de Front-End developer, cât și cu rolul curent. Din fericire, am ajuns în proiectul actual în momentul în care s-a făcut o migrare de tehnologie pe partea de Front-End, prin urmare, majoritatea task-urilor pe care le-am primit au fost tot din sfera UI/ UX-ului.
După ce am început să pregătesc materialele de training, au urmat multe momente în care îmi imaginam cum se vor desfășura cele două zile alături de studenți, cum mă voi prezenta sau ce le voi spune în anumite momente. Și a fost mai bine decât mă așteptam. Acum că a trecut, pot spune că sunt recunoscătoare și mă bucur că am avut șansa de a mă implica în Java Training 2020, pentru că această ocazie mi-a oferit prilejul de a învăța o mulțime de lucruri noi.
msg: Ce fel de activități te ajută să-ți păstrezi competențele tehnice la un nivel înalt de performanță?
D: Îmi place să particip la conferințe tehnice, pe anumite teme de specialitate sau să vizionez clipuri video cu noutăți în ceea ce privește industria IT, dar și să mă “antrenez” cu exerciții de tip Code Kata. Un Kata este un exercițiu scurt, menit să-i ajute pe programatori să-și perfecționeze abilitățile prin practică și repetare, efectuând mici îmbunătățiri, la fiecare pas al repetării. Majoritatea exercițiilor de acest fel sunt deschise și au mai multe răspunsuri corecte, astfel că este interesant de observat, la final, cum au gândit și alți specialiști și chiar să te inspiri.
msg: Ce ne poți povesti despre planurile de creștere ale abilităților tale tehnice? Plănuiești să obții anumite certificări sau să-ți dezvolți și alte competențe? Ce ți-ar plăcea să aprofundezi pe viitor?
D: Unul dintre obiectivele care fac parte din planul meu de dezvoltare profesională în anul 2020 este de a obține certificarea de Salesforce Platform Developer I. Am început deja să mă pregătesc pentru această certificare și în lunile care urmează cu siguranță voi da și examenul. O certificare atestă cunoștințele din zona ta de expertiză și reprezintă atât o modalitate de autovalidare sau încununare a muncii depuse, cât și o dovadă a expertizei tale. Dacă un anumit rol necesită abilități care nu se aliniază neapărat la o diplomă universitară existentă, certificările se dovedesc a fi o modalitate excelentă de a suplimenta procesul de învățare și demonstrare a abilităților pe care le dobândești o dată cu acesta.
Pe viitor mi-ar plăcea să aprofundez limbajul JavaScript. Chiar dacă am predat la Java Training o introducere în acest limbaj, simt că este loc de mai bine. Faptul că începând din această vară se pot obține certificări de JavaScript Developer pe platforma Salesforce mă încurajează și mai mult să studiez acest limbaj. Voi susține certificarea prin intermediul acestei platforme, deoarece Salesforce mă încurajează să țin pasul cu ultimele actualizări pentru a menține această certificare. Astfel, de trei ori pe an, în conformitate cu noile lansări, trebuie să susțin un examen de întreținere care testează cunoștințele cu privire la ultimele caracteristici și modificări. Abia aștept!