Dacă Ergebnisvorschaurechnung vi se pare greu de pronunțat, aflați că provocările de a lucra pentru una dintre aplicațiile folosite de prestigioase instituții financiare din Germania și Austria nu se opresc aici. Gabriela Mihăilescu și Iulia Chiș lucrează în cadrul echipei din România care derulează acest proiect și ne spun mai multe detalii despre acesta.
Cum ați descrie, mai precis, ce face această aplicație?
Iulia: EVR -Ergebnisvorschaurechnung este o aplicație care permite planificarea activităților bancare pe diferite perioade dar și analize complexe, deosebit de utile în acest sector, cum ar fi cele legate de riscul de dobândă și de lichiditate. Este utilizat inclusiv pentru a dezvolta produse, în general tot ce oferă aplicația permite luarea unor decizii strategice într-un domeniu în care datele sunt esențiale.
Ce echipă lucrează pe proiect?
Gabriela: Echipa EVR este formată din 25 de persoane, este o echipă agilă distribuită cu toate rolurile cunoscute într-o echipa Scrum. Parte din colegi sunt din Germania, iar în echipa din România, mai exact din Cluj, regăsim colegi pe roluri precum Developer, Scrum Master, Business Consultat sau Proxy Release Manager.
Care sunt tehnologii folosite în cadrul proiectului?
Iulia: Sunt multe, aș numi IntelliJ, Java 11, Gradle, Hibernate, JPA, Lombok, SonarQube, Docker, lucrăm și cu baze de date Oracle, Postgres, db2, Mercurial și Git ca sisteme de versionare, Wildfly si Liberty pe partea de server-side. Tehnologia folosită pe partea de frontend este un framework intern, bazat pe RAP. În echipa noastră, partea de Development constă atât în dezvoltarea de backend cât și în dezvoltarea de frontend, inclusiv partea de testare.
Pe lângă feature-urile planificate în EVR, există și proiecte externe, în care fiecare membru al echipei se poate implica, dacă dorește. Sunt proiecte de durată scurtă/medie și oferă posibilitatea lucrului cu tehnologii web care nu sunt folosite în proiect, cum ar fi React sau Angular.
Puteți enumera câteva dintre provocările pe care acest proiect le-a adus echipei?
Gabriela: Proiectul este unul complex, atât din punct de vedere business cât și tehnic, dar asta înseamnă că ai șansa să înveți permanent ceva nou. Ai ocazia să preiei roluri noi sau să adaugi responsabilități noi rolului tău. În plus, pe proiecte distincte, poți ajunge să lucrezi direct cu clientul și asta este o experiență ce te ajută mult să primești o nouă perspectivă.
Ce ar trebui să știe cei ce îsi doresc să intre în echipa EVR?
Iulia: Cred că o persoană foarte organizată și obișnuită să „jongleze” cu sarcini diferite, inclusiv non-tehnice, s-ar simți foarte bine în echipă, pentru că există diversitate foarte mare. Ajută dacă știi limba germană, dar nu este obligatoriu pentru toate rolurile, însă un nivel bun de cunoaștere îți permite să te poți bucura de toată complexitatea de roluri care ți se oferă. E un mediu de lucru care te sprijină mult să te dezvolți, ai acces la workshop-uri sau evenimente dedicate, în care simți că nevoile tale individuale sunt înțelese și susținute, deci e simplu să te atașezi de echipă și de proiect. O confirmă colegii care au deja o vechime considerabilă în EVR Team.