Pe data de 13 februarie am organizat evenimentul Kick-off 2020, evenimentul nostru de informare și networking dedicat tuturor membrilor echipei msg România. Cu această ocazie, angajații noștri s-au familiarizat cu planurile de acțiune ale managementului pentru anul în curs, precum și cu cele mai interesante inițiative profesionale sau personale ale colegilor lor.
Deși evenimentul Kick-off se desfășoară anual, fiecare ediție aduce ceva special. În acest an ne-am bucurat împreună de o ediție memorabilă—a fost un prilej de reconectare cu marea echipă msg România și de conștientizare a importanței inițiativelor pe care întreprindem și realizăm împreună.
Ediția Kick-off 2020 a debutat cu un discurs susținut de către Radu Jinga, președinte bord executiv msg România, urmat de intervențiile membrilor bordului executiv, Simona Sevik, Horea Rațiu și Katalin Karadi oferindu-ne o perspectivă de ansamblu asupra activităților și reușitelor echipelor pe care le coordonează.
Elementul-surpriză al acestei ediții a fost prezența unui invitat special. Cunoscută și apreciată datorită carierei sale în televiziune, speaker de excepție, trainer și fondator al proiectului MagiCAMP, Melania Medeleanu a acceptat invitația noastră, îndemnându-ne să contribuim în mod activ la dezvoltarea comunității locale.
O parte dintre colegii noștri au avut chef de joacă; aceștia au construit o instalație formată din 100 de cuburi magnetice sub forma #msgbuilds, de altfel și motto-ul nostru pentru anul 2020. Prin intermediul acestei teme ne propunem să aducem mai multă lumină asupra celor trei piloni care crează fundamentul companiei noastre—expertiza tehnică solidă a echipei msg România, comunitatea activă formată în jurul companiei și contribuția noastră la dezvoltarea de ecosisteme pentru viitor.
Cea de-a doua parte a zilei a fost rezervată pentru sesiunile de prezentări pe teme de interes—povești de succes, demo-uri, pitching, toolbox, #thisisus, roundtable discussions. Cei 33 de colegi au preluat rolul de speakeri, abordând, cu originalitate, subiecte dintre cele mai diverse, de la tehnologii Blockchain și Cloud, la branding și motivație personală.
Demo-uri tehnice
Echipa msg a avut ocazia să participe la o prezentare foarte interesantă cu titlul Deploying Kubernetes Microservices using Azure Pipelines V0.1. După o scurtă incursiune în Azure Pipelines, colegii noștri au parcurs bazele teoretice ale unui ciclu de deployment, concluzionând cu un demo tehnic de HAF Azure Pipelines. În ultima prezentare de Demo-uri tehnice, colegii au avut șansa de o introducere în Reactive programming folosind framework-ul Svelte.
Ne-am bucurat să vedem că printre interesele colegilor noștri se regăsesc și tehnologii hardware. Un coleg de-al nostru a povestit despre un proiect-hobby cu care a presupus multă cercetare și creativitate, mai exact construirea unui braț robotic printat 3D. Pe parcursul prezentării lui ne-a prezentat componentele hardware și software, dar și abordarea pe care avut-o în conceperea și dezvoltarea proiectului și planurile de viitor pe care le are cu acest proiect.
Sesiuni pitching
Deși expertiza tehnică stă la baza dezvoltării cu succes a proiectelor msg România, există și contexte în care colegii noștri investesc timp și efort suplimentar în înțelegerea industriei, a logicii de business, a unor sisteme administrative locale ș.a. Spre exemplu, colegii noștri au prezentat platforma start-up DipKo, un proiect Smart City adresat autorităților locale germane prin intermediul căreia utilizatorii se pot conecta cu furnizorii de servicii de utilitate publică. Un alt exemplu este colegul nostru, expert SAP care crede în posibilitatea stimulării acțiunilor caritabile prin intermediul unei platforme cashback care facilitează micro-donațiile. În plus, în cadrul unei prezentări am avut o altă provocare să găsim dimensiunea pătrată a filozofiei Agile.
Povești de succes
”Fața ta este brandul tău”. Așa au dat startul prezentărilor tematice colegele noastre, care ne-au oferit o perspectivă nouă asupra importanței brandului personal. Tot la capitolul Comunicare am fost invitați să reflectăm asupra curajului de a fi vulnerabili, încurajându-ne să ne setăm obiective, să ne antrenăm și să ne pregătim pentru succes și eșec, deopotrivă.
#thisisus
O prezentare cât un departament, despre tehnologie și lecții învățate—trei colegi ne-au prezentat diversele activități pe care le-au întreprins în mod recurent pentru a antrena expertiza tehnică a întregului departamentului de Insurance msg România—training-uri tehnice, workshop-uri, tech talks, studii de grup. Am aflat despre Corda, o platformă open-source pentru transfer de date, dezvoltată pe tehnologii Blockchain. În ultimul subiect, dar și nu cel din urmă am fost informați despre activarea grupului de Community of Practice cu scopul instruirii viitoare generații de Scrum Masters.
Toolbox
Un alt coleg pasionat de microservicii ne-a prezentat un studiu de caz despre testarea microserviciilor, prezentându-ne noțiuni de arhitectură, unelte și o suită de teste. Totodată am fost atrași atenția asupra calității informațiilor pe care le consumăm și diseminăm prin intermediul prezentării cu titlul Information Gatekeeping in the Digital Age. La fel de utilă ne-a fost și o prezentare despre felul în care am putea aborda tema planificării bugetului personal într-un mod sustenabil: „obiceiurile sunt mai importante decât obiectivele”.
Discuții în jurul mesei rotunde
Probabil cea mai interactivă sesiune de prezentări din cadrul programului nostru de Kick-off, discuțiile de tip Roundtable s-au desfășurat pe trei subiecte de interes pentru echipa msg România. Prima sesiune i-a avut ca invitați trei colegi, care au abordat proiectele dezvoltate 100% de către echipa msg România. După o scurtă prezentare a proiectelor, colegii au răspuns la întrebări legate de impactul și viitorul acestor proiecte pentru echipa din România. „Cu fiecare proiect dezvoltat 100% în România demonstrăm capacitatea noastră de a realiza produse de calitate în mod independent. În spatele acestor proiecte se află întotdeauna o echipă unită, stabilă și determinată.”, a spus colega noastră.
Celelalte două roundtable discussions s-au concentrat pe teme tehnice, unde mai mulți experți din echipa noastră și-au prezentat punctele de vedere. În discuția Mythbusting DevOps colegii au dezbătut oportunitățile și provocările migrației unui proiect în Cloud, dar și despre etapele de transformare a unei companii non-DevOps într-o companie DevOps.
Ce fac testerii cu adevărat? Cine este, în final, responsabil de calitatea software-ului? și alte întrebări au fost adresate în cadrul discuției intitulate Mindset-ul unui specialist în testare software, la care au răspuns colegii noștri din departamentul XQT.
Am încheiat ziua într-o atmosferă distinsă, cu gândul reconfortant că această zi ne-a ajutat să înțelegem mai bine misiunea pe care ne-o asumăm ca echipă în anul 2020.
Puteți urmări și un material video care surprinde câteva micro-momente din evenimentul Kick-off msg România 2020.