„Puteți crea prima soluție de transfer de riscuri între asiguratori pe infrastructură blockchain? Ei bine, aveți 3 luni la dispoziție!” Cam așa am putea rezuma debutul proiectului Eurapco în echipa #msgRomania.
În 2020, în plină pandemie, msg România începea colaborarea cu B3i, o firma care oferă o platformă globală de soluții pentru liderii din domeniul asigurărilor. Echipa desemnată s-a familiarizat rapid cu Corda, platforma blockchain open-source de transferare a datelor pe care B3i lucrează, restul tehnologiilor , precum Angular, IntelliJ Ultimate sau Kotlin, fiind deja utilizate de către developers și testers. Primul proiect a fost livrat foarte rapid, marcând un bun început al colaborării.
Impresionat de adaptabilitatea arătată, clientul lansează o provocare nouă, echipei din România i se propune să creeze, de la zero, o soluție unică la nivel global. Eurapco, un grup de 8 firme de asigurări, avea nevoie de o soluție în care să își poată transfera riscuri în cadrul grupului, totul urmând să se întâmple pe platforma blockchain a B3i cu care colegii din România începuseră să se familiarizeze. Totul în doar 3 luni.
„A fost un proiect maraton, cu o muncă impresionantă din partea tuturor, în special a colegilor developers ce au fost adăugați pe parcurs și care au trebuit să învețe tehnologia și modelul de business în timpul dezvoltării proiectului. Dar am avut o relație foarte bună cu clientul, cu feedback-uri imediate și foarte multă încredere”, spune Kinga Rațiu, team leader în proiect.
În decembrie 2020, Eurapco și B3i anunțau oficial lansarea Unity, prima soluție global de transfer al riscurilor facultative în rețeaua de companii membre. Soluția dezvoltată cu ajutorul echipelor msg eficientizează procesele, asigură automatizarea acestora și un nivel ridicat de siguranță.
Până la versiunea 2.0 a Unity, echipele din România au trecut la noi release-uri pentru B3i. Experiența va rămâne, însă, una relevantă pentru toți cei implicați. Astfel de proiecte sunt teste live ale capacităților fiecărui membru din echipă, inclusiv de a se coordona, a găsi soluții împreună și, de ce nu, aș dovedi că cele mai de preț lucruri le înveți din provocări ce-ți par aproape imposibile la început. Faptul că s-a lucrat cu focus pe un singur proiect, în care ideile au putut fi direct împărtășite cu clientul a ajutat deopotrivă developers, testers sau DevOps să poată da tot ce aveau mai bun. Iar rezultatul a fost pe măsură.