Venirea noului an a marcat startul inițiativei interne Community of Practice (CoP) în msg România. Am organizat o primă sesiune în cadrul căreia am convenit să ne întâlnim bisăptămânal urmând ca, o dată la fiecare trei ședințe să participăm la o sesiune de retrospectivă.
Conceptul se bucură de o mare popularitate în rândul colegilor care îndeplinesc rolul de Scrum Master care și-au luat angajamentul de a se implica în mod activ în desfășurarea activităților de CoP.
O parte din succes se datorează, în primul rând, temelor pe care le abordăm în cadrul sesiunilor. Tool-uri digitale de organizare a ceremoniilor SCRUM, moduri de motivare, respectiv remotivare a echipei, documente standard și bune practici pentru membrii unei echipe pentru a se adapta mai ușor metodologiei, procesul de obținere sau prelungire a certificării de Scrum Master sunt doar câteva dintre subiectele noastre. Ocazional ne însoțește și câte un speaker; spre exemplu, am invitat un Agile Coach, invitat special de la Allianz Deutschland, care ne-a povestit despre Friedemann Schulz von Thun și al său 4-Sides-Model în comunicare.
Componenta de sincronizare este esențială pentru a spori eficiența acestor întâlniri. Fiecare sesiune începe cu o conversație de 10-15 minute în care le prezentăm colegilor ultimele noutăți despre proiectele / provocările de interes, urmând ca, ulterior, să adresăm temele propuse în agenda întâlnirii, iar spre final să ne decidem asupra subiectului principal de abordat pentru data viitoare, luat din parking lot - după cum sugerează și numele, acesta este spațiul în care fiecare dintre noi își așează ideile, curiozitățile sau așteptările pe care dorim să le prezentăm echipei.
Membrii echipei msg România care încă nu fac parte din grup mă întreabă mereu care sunt beneficiile pe care le aduce o practică precum CoP în activitatea lor de zi cu zi. Cred că cel mai mare beneficiu este faptul că fiecare sesiune este o ocazie de a descoperi ceva nou, fie că este vorba despre un instrument, o metodologie sau chiar o situație specifică. Schimbul de idei și cunoștințe ne ajută să devenim mai open-minded în ceea ce privește procesul de organizare al unui proiect, cu intenția și curajul de a testa lucruri noi și a le îmbunătăți în permanență pe cele existente. Dorim să acordăm atenție procesului empiric pe care metodologia îl promovează, acela prin care avem libertatea și siguranța de a urma principiul „try-fail, retry-fail” până se ajunge la acel mod de lucru pe proiect ce aduce cele mai bune rezultate.
Dacă este să ofer și perspectiva grupului care s-a adunat în jurul CoP, dincolo de beneficiul acestui schimb de idei, în mod recurent sunt menționate și aspecte precum relevanța subiectelor de discuție, formatul bine structurat al întâlnirilor și, nu în ultimul rând, valoarea adăugată adusă de către invitații externi.
Daniel Carp, Scrum Master msg Romania