În fiecare an, câteva zeci de colegi din .msg Romania obțin sau încep procesul de obținere a unei certificări. Pentru unii este validarea unui nivel de cunoștințe pe care îl au deja, pentru alții e acceptarea provocării de a învăța ceva cu totul nou. Pentru toți, este un pas în față în carieră, știut fiind că domeniul tech este într-o evoluție rapidă, în care oamenii cei mai pregătiți au cele mai bune șanse de succes.
Articolul de mai jos te poate ajuta să decizi dacă merită să faci și tu acest efort.
De ce sunt importante certificările?
În unele domenii IT, cum ar fi securitatea cibernetică sau cloud computing, certificările pot avea mai multă greutate decât diplomele academice. Spre deosebire de acestea din urmă, o certificare demonstrează abilități practice și cunoștințe aplicabile direct, validând o expertiză specifică.
În contextul evoluției accelerate a industriei IT, certificările sunt o modalitate de aliniere cu cele mai bune practici, standarde și tendințe emergente din industrie. Unele certificări, precum cele AWS sau PMP, sunt acordate de organizații sau asociații profesionale de top din industria IT, ceea ce le conferă o autoritate relevantă la nivel global. E important să iei în calcul că certificările de top se păstrează printr-un proces de reconfirmare periodică, deci e un proces continuu, dar asta doar pentru a te ajuta să rămâi la zi cu competențele.
Sunt domenii în care deținerea unei certificări e esențială pentru rolul pe care îl ai în echipă. Un exemplu concret vine de la Attila Pop, Business Consultant .msg Romania: „Odată cu introducerea reglementărilor recent impuse de UNECE, producătorii de automobile nu vor mai putea vinde mașini daca nu implementează un sistem CSMS ( Cybersecurity Management System). Acest lucru este de înțeles, mai ales cu creșterea digitalizării în autovehicule și, implicit, creșterea numărului de atacuri ale hackerilor asupra acestora. Pentru orice persoană care lucrează cu un client din domeniul Automotive, specializarea de Cybersecurity Engineer devine foarte importantă pentru că te familiarizează cu standardul in vigoare și te învață cum să faci o analiza de risc, să depistezi vulnerabilitățile în arhitectura autovehiculului."
Cum alegi corect certificarea?
Alegerea certificării potrivite depinde în mare măsură de interesele și obiectivele tale de carieră. Începe prin a-ți evalua abilitățile actuale și identifică domeniile în care dorești să te dezvolți dar și cum se aliniază acestea cu proiectele pe care lucrezi deja.
În .msg Romania, de exemplu, sunt foarte cerute certificările pe Cloud, mai ales pe partea de AWS, în virtutea parteneriatului pe care .msg group îl are cu Amazon. De asemenea, cele de project manager (Information Technology Infrastructure Library, Scrum Alliance, etc) sunt căutate, fiind un segment ce se va dezvolta mult în companie în perioada următoare.
În plus, analizează cerințele preliminare și traseele de învățare asociate fiecărei certificări pentru a te asigura că se potrivesc cu nivelul tău de experiență și aspirațiile profesionale. Citește discuțiile de pe forumuri, vorbește cu mentori sau alți colegi care au trecut prin asta. Și gândește în perspectivă – certificarea ar trebui să te pregătească pentru pasul următor.
„Chiar dacă munca mea de zi cu zi reprezintă, momentan, doar o mică parte din ceea ce înseamnă tot procesul de identificare a nevoii de securitate, faptul că am ales să-mi iau certificarea CSMS m-a ajutat mult să înțeleg mai bine imaginea de ansamblu a ceea ce înseamnă Automotive Cybersecurity.”, explică Adrian Bereschi, Associate Business Consultant. „În pregătire, am discutat situații concrete si asta m-a ajutat sa inteleg mai bine si mai usor conceptele discutate in cadrul cursului teoretic.”
În funcție de examen, de nivelul de cunoștințe de la care pornești și timpul pe care vrei să-l investești, poți să obții o certificare în câteva săptămâni, sau luni. Unii preferă chiar să-ți ia concediu și să tragă tare 2-3 săptămâni, alții preferă să aloce câteva ore pe săptămâna și atunci e nevoie, în medie, de 6-7 luni pentru a ajunge la final.
Cum ajută compania?
În .msg Romania, costurile de examinare sunt acoperite de către companie. În plus, se organizează grupuri de studiu, la nivel local și la nivel de companie, nu doar pe tipuri de certificări, ci pe domeniu (Automotive, Insurance) pentru că același tip de certificare poate avea aplicabilitate diferită. Orele petrecute în acestea sunt considerate ore de muncă.
Condițiile diferă de la o companie la alta, dar merită. Consideră certificarea o investiție în tine și în viitorul tău și retrăiește emoțiile unui examen care te poate ajuta să te reinventezi. Baftă!